2012. szeptember 11., kedd

Ha jön a hó kezdetét veszi a játék - Jo Nesbø: A hóember

Bejegyezte: Inka dátum: 22:33


Vannak olyan történetek, amelyek után az ember nem tud ugyanúgy tekinteni a dolgokra, mint korábban. Módosul a világról alkotott képe, és nem csak az író életről alkotott filozofikus gondolatai, a szereplők briliáns mondatai miatt. A regényben olyan abszurd, addig eszünkbe nem jutó morbiditással ábrázolnak valamit, lehet ez esemény vagy dolog, hogy amikor a való életben legközelebb találkozunk, vele akarva-akaratlanul a könyvbeli alternatíva bukkan elő tudatalattink süllyesztőjéből. Nálam kedves író úr elérte, hogy soha többet ne tudjak úgy gondolni a szénszemű, répaorrú pufók hóemberekre, mint ezelőtt. Nesbø gyilkosa kegyetlen, rendezett és nagyon beteg. Sokszor felmerülhet bennünk Hole mellett nyomozva, hogy mi is betegek vagyunk-e, hogy úgy próbálunk gondolkodni, mint egy sorozat gyilkos, vagy legalábbis igyekszünk megtalálni a logikát egy olyan dologban, aminek nem, kellene logikusnak lennie.

Gondolatok:
A skandináv krimikkel valahogy hadilábon állok. Jött a Tetovált lány trilógia, és már a csapból is az folyt. Ha akarja az ember, ha nem ehhez köti a skandináv krimik terjedésének és felkapottságának kezdetét. Így akármikor feljött a szó a skandináv írókra és az általuk írott regényekre mindig kivontam magam belőle. Emlékszem, amikor a szegedi Somogyi-könyvtárban tartottak krimi –hétvégét, és ezzel kapcsolatban a könyvtár egyik munkatársa beszélt a rádió esti műsorában a programokról és arról, hogy mely írók kerülnek inkább górcső alá. Természetesen kitért, hogy mostanában egyre inkább megnőtt ezen a téren a német írók és az észak európai országok szerzőinek szerepe, majd kitért a skandináv krimik felfutására. Na, én ennél a pontnál kapcsoltam ki a rádiót.
Olyan ez, mint amikor betör az édességpiacra egy új termékcsalád több ízzel, és már az agyadra mennek a hülye hirdetéseikkel, a feltűnő reklámjaikkal. Pedig tudod, hogy egyszer te is megkóstolod, mert édesszájú vagy aki nem tud ellenállni a nyalánkságoknak és ez is csak cukorból és csokoládéból áll, mint a többi. Csak éppen nem tudod eldönteni, hogy melyiket is vedd meg, míg valaki meg nem könnyíti a dolgod, és nem nyom egyet a kezedbe.
Szerintem nekem jó időben jó szerzőt adtak a kezembe kezdő létemre. Az se volt baj, hogy nem Hole első nyomozásába csöppentem bele. Nem okozott nagyobb fennakadást a történet szempontjából, és az író visszautalásainak, egy-két magyarázó mondatának köszönhetően azoknak a kis amatőröknek is összeáll a teljes kép, mint én.
Nesbø gyilkosára pavlov-i reflexként hathat Martin Starkjainak jelmondata a „Közeleg a tél”. Garantált nyálcsorgást váltana ki belőle ez az egyszerű mondat, társulva szadista, kiélezett gondolatokkal. Hiszen ahogy lehull, az első hó emberünk élesen lecsap, mint egy jégcsákány. És ahol jár, gombamód épülnek a hóemberek. Hóból, jégből, sárgarépából és néha emberi testrészekből. Meg nem értett gyermeki művész, akinek nem elég a természetben talált anyag sokszor a paletta kiegészül hússal, csonttal és cérnával. Zavaros mégis jól megkomponált, logikusan felépített játék, amit játszik. Megértéséhez hasonlóan különleges ember szükséges, mint ő.
„Skarre telefonja játszani kezdte a There She Goest a The La's-től.
– Az eltűnt személyekkel foglalkozó osztály az – mondta Skarre és felvette.
Mindannyian a fiatal nyomozót bámultak, míg az a füléhez szorított telefont hallgatta.”
Pro:
  • Maga az ötlet és a „logikus” levezetés, miért is tette a gyilkos, amit tett.
  • Folyamatosan figyelmeztetnem kellett magam olvasás közben, hogy ez fikció, nem megtörtént eseményeket dolgoz fel. Mégis nehezen hittem el, mert bármi megtörténhet.
  • Hogy brutálisan kegyetlenek a kivégzések és a beállított kompozíciók. Mégsem árad belőlük az amerikai filmek bűze. Letisztult és fagyos, mint az első hó.
  • A semmitmondó részletek, leírások és emlékek nem csak sorokat töltenek ki, hanem kulcsszerepük van. Pl.: szélcsengő
  • Kidolgozott, megfáradt, őrült jellemek, akik pengeélen táncolnak.
  • Hole szarkazmusa és logikája. Szerethetetlen mégis szerethető figura.
„– Uramisten! – Hagen könyöke az asztalra koppant, és a kezébe temette az arcát. – És mi alkalmaztuk ezt a nőt! Tudja, mit jelent ez, Harry?
– Nos. Minden idők legnagyobb botrányát. Bizalmatlanságot a teljes testülettel szemben. Valamint fejek hullását a legfelsőbb szinteken. Hagen nyitott egy rést az ujjai között, és Harryra pillantott.
– Köszönöm a precíz összefoglalót.
  Igazán nincs mit.”
Kontra:
  • Hamar rá lehetett jönni, hogy ki az elkövető, a homályosítások ellenére is.
  • Átláthatóak a szereplők, hiába játsszák tökéletesen a szerepüket és hazudnak, ha kell.
  • A végén Hole átment James Bondba. Tör-zúz mégis a veszteséglista csekély az eredmény viszont vitathatatlan.

Értékelés: 4,5/5
Kedvenc rész:
A kocsi mellett egy vészjósló tekintetű idős férfi állt.
– Rendeltem egy vontatóautót – közölte.
– Igen, hallottam, hogy mostanában nagyon népszerűek lettek – mondta Harry és kinyitotta a kocsi ajtaját. – Csak egy kissé nehézkes velük a parkolás. Alig helyezkedtek el, egy ráncos ujj kopogtatott az üvegen. Harry leengedte az ablakot.
– A kocsi már úton van – mondta az öreg. – Itt maradnak és megvárják.
– Tényleg? – mutatta fel Harry az igazolványát.
Az öreg pillantásra sem méltatta a kártyát, helyette az óráját leste.
– A kapuja túl keskeny ahhoz, hogy elvontatással fenyegető táblát helyezhessen ki – tájékoztatta Harry. – Küldetek majd valakit a közlekedésrendészeti főosztályról, hogy csavarozzak le a jogtalanul kitett figyelmeztetést. Tartok tőle, hogy egy jókora bírságot is a nyakába sóznak majd.
– Mi?
– A rendőrségtől vagyunk.
Az öreg az igazolvány fele kapott, majd gyanakodva összehasonlította Harryt a képpel.
– Rendben van, ezúttal szemet hunyok a dolog fölött. Elmehetnek – morogta az öregember savanyúan es visszaadta Harrynak az igazolványt.
– Egyáltalán nincs rendben – közölte Harry. – Most azonnal felhívom a közlekedésrendészetet.
Az öreg dühösen meredt rá. Harry felbőgette a motort es újra az öreghez fordult: – Maga pedig itt megvárja őket.
Amikor elhajtottak, a visszapillantó tükörben meg elcsípték az öregember döbbent tekintetét.”

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Inka firka Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei