2012. április 14., szombat

Érdeklődésem tárgyai

Bejegyezte: Inka dátum: 12:00
Az előző hónapban egyik pillanatról a másikra elkapott az őrület, –mellékesen nem is volt nehéz dolga velem- hogy nekem most ebben a percben Jane Eyre-t kell olvasnom és néznem. Így nekiálltam a könyvnek és vele párhuzamosan a 2006-os BBC mini sorozatnak, majd végül a 2011-es új feldolgozás is górcső alá került. A BBC változatom több formában is megvan ezek közül most először néztem meg az eredeti, televízióból felvettet, ami tartalmazza a részeket követő angol műsorismertetőket is. Így akadtam rá a Wild Sargasso Sea 2006-os feldolgozására, amiről első ránézésre még nem is tudtam, hogy micsoda, mert gyorsan tekertem a következő részre. Azonban a következő alkalommal már felkaptam a fejem, hogy bizony itt Brontë történetének előzményeit dolgozták fel, méghozzá a dominikai származású Jean Rhys tollának gyümölcse alapján. Csoda, hogy felcsigázott, mikor megismerhetjük Mr. Rochestert még romlatlanul, fiatal „koboldként”?
Jean Rhys - Széles Sargasso-tenger

A Széles Sargasso-tenger hősnője: a Jane Eyre egy mellékalakja – Antoinette (Bertha) Cosway-Mason, Edward Rochester őrült felesége. A drámai feszültségű cselekmény egy végzetterhes élet állomásait mutatja be: a szorongásokkal, nyomasztó emlékekkel sújtott gyermekkort… az elárult szerelmet… a szobafogság és a téboly végső reménytelenségét – festői háttérként felvonultatva a nyugat-indiai szigetek egzotikusan vad, gyönyörű és kegyetlen természetvilága. A regény – Charlotte Brontë nagy hírű, klasszikus művének modern „melléklete” – öntörvényű, tökéletes alkotás. A szentimentális történetből kibontja, felszabadítja a benne rejlő tragikumot. Mélységesen romantikus írás: a lázadó, teremtő-pusztító, végzetes szenvedély mellett tesz hitet. És riasztóan „korszerű” élmény forrása: a magány, az elidegenedés, a kiszolgáltatottság sorsképletét dolgozza ki, könyörtelen objektivitással, lenyűgöző költői erővel.
ULPIUS HÁZ

A Fallent olvasva felmerült bennem a párhuzam Armstrong Szellemidézőjével, legalábbis a bomlott elméjű tinik szintjén, bár eszemben sincs megbántani a drága Chloét, hogy Luce-hoz hasonlítsam. Így gyorsan előkaptam a Summoningot, hogy valami jót is olvassak esténként, miután letettem Lauren Kate könyvét. Újabb nekifutásra szerintem még inkább szerettem, mint elsőre, és jobban figyeltem minden kis részletre, ami felett elsőre az ember el szokott siklani. Kíváncsi vagyok, hogy mit hoz a folytatás.

Kelley Armstrong - The Awakening – Az Ébredés (Sötét erő trilógia 2.)
Chloé Saunders menekülés közben őrült felfordulást okoz… szó szerint…
Chloé valaha teljesen hétköznapi tinilány volt – legalábbis ezt gondolta. Aztán rájött a megdöbbentő titokra, hogy nem más, mint egy két lábon járó tudományos kísérlet. Születésekor az Edison Csoport névre hallgató gonosz tudóscsapat genetikai módosítást hajtott végre rajta. Chloé megváltozott, egyedülálló képességekkel rendelkező nekromanta lett, aki szellemeket lát, feltámasztja a halottakat, és ez gyakran szörnyűséges következményekkel jár. S ami még rosszabb, egyre erősödő képessége fenyegetést jelent az Edison Csoport fennmaradó tagjai számára, akik úgy döntenek, véget kell vetni ennek a kísérletnek – örökre…
KÖNYVMOLYKÉPZŐ
VÖRÖS PÖTTYÖS KÖNYVEK

Első, és egyben utolsó cirkuszos élményem, hogy bent ülök a sötét és meleg sátor alatt, miközben halk nyüzsgés és feszült izgalom vesz körül, én pedig nem tudok másra gondolni, mint hogy hol lehet a Tatám? Persze rábízott a rokonokra, amíg elment a mosdóba, akik mellettünk ültek, de én nem bírtam tovább és kirohantam a sátorból, lemaradva az előadásról, amit még mindig emlegetnek. Szeretem a cirkuszt, bár még soha nem voltam egy előadáson se, mint, ahogy az, az előbbiekből kiderült. Minden egyes alkalmat megragadtam, amikor egy előadásról készített felvételeket adta a tv. A Cirque du Soleil-t pedig egyszerűen imádom. Így nem csoda, hogy egy varázslattal és szerelemmel megfűszerezett cirkuszos könyvre nem felkapom a fejem!

Erin Morgenstern - Éjszakai cirkusz
Az éjszakai cirkuszban nincs porondmester, aki hangszóróján keresztül jelentené be a következő számot, sem bohóc, aki gúnyt űzne a közönségből. Ezekben a fekete-fehér sátrakban páratlan élmény vár rád: az öt érzék ünnepe!
A varázslat és a füst mögött azonban ádáz küzdelem folyik: a két fiatal mágust, Celiát és Marcót kisgyermek koruktól fogva azért tanították, hogy mágikus erejük segítségével győzelmet arassanak a másikon. Sokáig nem is sejtik, hogy mestereik egy olyan játszmába kényszerítették őket, aminek a végén csak egyikük maradhat életben.
Ám Celia véletlenül rájön erre, s feladva a versenyt, közösen lenyűgöző varázslatba kezdenek. Erejüket onnantól fogva csak arra használják, hogy örömet szerezzenek vele a másiknak, és az új játék közben gyanútlanul egymásba szeretnek. Mély és varázslatos érzéseiktől hunyorogni kezdenek a lámpák, és a helyiséget elönti a meleg.
Mestereik azonban megelégelik, hogy kicsúszott kezükből az irányítás, és közbelépnek. Celiáék rádöbbennek, hogy nem kerülhetik el a játszma végkifejletét. Csak egyetlen kiutat látnak, de ahhoz minden tehetségüket latba kell vetniük…
LIBRI 

Két szívemnek nagyon kedves írónő novellája is szerepel a Gabo kiadó gondozásában kiadott kötetben. Mead könyveit és stílusát imádom és bár Armstrongtól még csak egy kötetet olvastam, a stílusa és az általa megalkotott alakok elbűvöltek. Úgyhogy miattuk vevő vagyok rá. Alyson Noëlnél pedig vagy továbblapozok, vagy becsukom a szemem, mert tőle az eddigi évek legborzalmasabb irományát olvastam, amiből még az az egy darab is túl sok volt, nemhogy egy egész sorozat kövesse. Bár embere válogatja. Kristin Casthoz még nem volt szerencsém, avagy szerencsétlenségem, de majd kiderül. Próba cseresznye.

Kristin Cast · Alyson Noël · Kelley Armstrong · Richelle Mead · Francesca Lia Block  - Pokoli csók

Ebben az ellenállhatatlan kötetben összegyűjtöttük napjaink öt legmenőbb szerzőjének vámpírszerelmi történeteit. Egy-egy történettel szerepel Kristin Cast, a Megkísértve írónője, Richelle Mead, a Vámpírakadémia alkotója, Alyson Noël a Mindörökké szerzője, Kelley Armstrong, A szellemidéző írója és Francesca Lia Block, akit a Pretty Dead tett híressé.
A szökevény vámpírtól kezdve, aki kénytelen bízni abban a fiúban, aki talán az ő elpusztítására törő szervezetnek dolgozik, két sokat kockáztató halhatatlan legendás szerelméig minden megtalálható ebben a szívdobogtató kötetben, amely új értelmet ad az „örök szerelem” kifejezésnek. Akár a sötét és baljós, akár a vidám és könnyed romantikát szereted, ezek a művek garantáltan csillapítják a gyönyörű élőhalottak elbűvölő történetei iránti olthatatlan szomjadat.
 GABO

Picoult már a Nővérem húgával megvett magának örökre. Ő az az író számomra, akiről ha meghallom, hogy új könyve jelenik meg nem kételkedek benne, hogy esetleg rossz lehet, vagy nem tetszene. Szívem szerint mindenkinek ajánlom, mert nincs olyan ember, akinek nem tenne jót egy-két picoulti gondolat.

Jodi Picoult - Gyere haza

Zoe Baxter sikeres és elismert zeneterapeuta, hangszereivel és énekével számtalan beteg embernek segít a gyógyulásban. Számára mégiscsak egy dolog igazán fontos: az hogy számtalan sikertelen próbálkozás után végre anya lehessen. Amikor újra bekövetkezik a tragédia, férje helyett újonnan megismert barátnője, Vanessa lesz az, aki kiáll mellette, kapcsolatuk pedig őszinte szerelemmé alakul. Szembe kell nézniük azonban a kirekesztettséggel és azzal, hogy milyen mérhetetlen akadályokat kell leküzdeniük ahhoz, hogy a társadalom családként tekintsen rájuk. A szerző hetedik magyarul megjelenő regényében ismét szívhez szólóan ábrázolja e különös szerelem rezdüléseit és a legőrjítőbb fájdalmat, amit egy anya átélhet: ha le kell mondania gyermekéről.
ATHENAEUM

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Inka firka Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei