2013. június 30., vasárnap

Game on, bitches. Kisses 'A'

Bejegyezte: Inka dátum: 21:13
Pretty Little Liars - Season 3

Van egy csendes kisváros Rosewood, ahol a kedélyeket egy néhány éve elveszettnek hitt lány Alison DiLAurentis holttestének megtalálása a sarkaiból fordítja ki. Ali négy legjobb barátnője Aria, Emily, Hanna és Spencer újra egymásra talál a gyász pillanataiban. És a köztük lévő kapcsolatot még szorosabbá válik, hála a váratlan helyről érkező kegyetlen módszereknek. A lányok sorra kapják az egyre rémisztőbb üzeneteket ’A’-től, aki olyan titkokat tud róluk, amit rajtuk kívül senki más, talán csak Alison. De Ali halott. Akkor viszont ki a titokzatos ’A’? Mit akar? Miért? És hogyan álljanak ellen neki? Egyáltalán megéri ellenállni? Egyre szaporodó gyilkosságok, újabb és újabb titkok, meglepő igazságok és balesetek tarkítják a lányok életét. Miközben pedig azt hiszik, hogy egy lépéssel közelebb kerülnek a rejtély kulcsához rá kell döbbenniük, hogy az előttük álló út még borzalmosabb, ismeretlenebb és kesze-kuszább, mint hitték. A botrányoktól nem mentes második évad után a nézők egy pillanatig fellélegezhettek, hogy minden megoldódott. Az utolsó egy perc azonban eltörölte minden addigi nyugalmukat. A válaszok keresése pedig a harmadik évadban folytatódott.

Hogy mit szeretek a Pretty Little Liarsba? Olyan mintha, és mégsem az… Olyan mintha egy szokványos tini sorozat lenne, tele jó csajokkal és helyes pasikkal, akiket csak a partik, a flört és a ruhák érdekelnek – egy csöppet ez is megvan benne – DE, - és itt a nagy betűs szó fontos- mindez csak máz. Olyan mintha mindent tudnál az első perctől kezdve, utána elbizonytalanodsz, majd teljesen elveszel. Olyan mintha már minden egyes lehetőséget eldurrantottak volna, de a közvetkező pillanatban mégis leesik az állad. Olyan mintha már kezdene összeállni a kép, majd rájössz, hogy még alig van hozzá puzzle darabod. Olyan mintha már tudnád ki a tettes, majd mégse, ezután elbizonytalanodsz, és teljesen kétségbe esel, hogy MI VAN???
Tömören az egyik legpörgősebb, innovatívabb és megunhatatlanabb sorozat, amit az elmúlt években volt szerencsém látni. Hétköznapinak látszó amerikai tinik mindennapi élete, amit a szuperhősös, fantasys kortárs sorozatokban megpróbálnak becsempészni, itt premier plánban tündököl. És míg ott a szereli afférok erőltetettek és unalmasak addig csinos Kis Hazugjaink élete a drámai hangsúlyt könnyedén meg tudja ütni, könnyet tud varázsolni a szemek sarkába, szíveket tud tépni, vagy éppen megdobogtatni. Egyszerűen jó és kész. A háttérben zümmögő normális élet mellett azonban ott van ’A’ aki csak nem akarja feladni a mindennapos kínzást, a folyamatos megdöbbentőbbnél megdöbbentőbb akciókat, vagy éppen felfedni magát.

Immár két éve, hogy megfertőződtem a PLL szériával, újra és újra előkerülnek a régebbi részek, az év elején véget érő 3. évad pedig eddig a legmozgalmasabb, legbrutálisabb és legmegdöbbentőbb dobásokkal taglózta le a lelkes közönséget. A negyedik szezon még csak három hete dübörög, de eddig úgy tűnik, hogy hozza az előző évadban megszokott fenomenális hangulatot, amit a Kis Hazugjaink prezentálnak. De vegyük górcső alá, hogy mi is az, ami annyira magával ragadott az utolsó teljes évadban.
Imádom a sorozatban a kiszámíthatatlanságot. Minden egyes rész előtt arra számítunk, hogy az előző részben felcsipegetett morzsákra hagyatkozva az azokból szőtt elméletünk megerősödik a soron következő epizód történései folyamán. Azonban ez soha nem következik be. Általában van egy gyanúsítottunk, vagy esetleg több egyszerre, akikről sorra kiderül, hogy mégis félreismertük őket. Azok, akik az első szezonban felmentést nyertek nem menekülhetnek az alól, hogy újra a tettesek listájára kerüljenek. Szinte visszatérő eleme a sorozatnak, hogy a korábbi gyanús elemek ismét felbukkannak, magukra terelik a figyelmet, majd felmentést nyernek, míg néhány rész múlva megint szúrósan nézünk rájuk. Ebben az szezonban ilyen
elemekben bővelkedhettünk, amin az amatőr detektívek, köztük én is igazán kiélvezkedhettük magunkat.
Már az évad elején sejteni lehetett, hogy az új ’A’ nem csak babázni, hanem vérre menő hadjáratot indít kedvenc négyesünk ellen. ’A’ kijelentése, miszerint ő nem babákkal játszik, hanem testrészekkel megerősítést nyert az évadnyitányt követően, ami teljesen kihúzódott a felező szünetig. A rajongók megszokhatták már, hogy a szezon felénél van egy kisebb nagyobb szünet, aminek köszönhetően nem kell azt a borzalmas, és sokszor unalmas várakozást kivárnunk, mint, amit mondjuk a CW sorozatok esetében rákényszerítenek a nézőközönségre. A várakozások közepette októberben jön egy Halloween-i külön rész, ami eddig színesítő jelleggel épült bele a történetbe, a mostani csokit vagy csalunk epizód viszont már a morbiditás határait súrolva volt vérfagyasztó. Az alkotók olyat tettek, amit nem hittem volna, hogy a sorozat történetében előfordulhat. A hullák számának növelése, Aria megpróbáltatásai, a gyilkossági kísérletek, és Ali holttestének váratlan nem várt helyen való felbukkanása elérték, hogy a nyugodt szórakozásra kész nézők lúdbőrözve, és égnek meredő hajjal kapcsolják ki a készüléküket. Már az elővezetés, az addigi szezonokból hiányzó webisode-ok is megteremtettték az alaphangulatot, hogy mire is számíthatunk a Halloweene részben, amit követően pedig nem hogy mélyrepülésbe, hanem még inkább szárnyalásba kezdtek a lányok, és a történet is.

A titkok, csalások és árulások mögött nagy hangsúlyt kap a főszereplők magánélete, amiben örömöt, támaszt, segítséget és menekülő utat nyerhetnek a lányok. Ezek a kapcsolatok egyben viszont a legnagyobb gyengeségük is, hiszen táptalajt adnak vele ’A’ kisded játékaihoz, aki természetesen él a lehetőségekkel. Aria és Ezra nem épp a kedvenc párosom, viszont engem sem hagyott hidegen a köztük kialakuló dráma. Eleinte még vártam Mrs. Fitz megjelenését, majd inkább kívántam, hogy a Chanelbe burkolt matróna inkább maradt volna otthon a gyémántjait számolgatni. Ezra nagy magánéleti titkának felszínre kerülése után pedig a páros kapcsolata mélyrepülésbe kezd, amit a volt irodalomtanár eleinte még nem is vesz észre. Aria, aki a békés, boldog és harmonikus családi életből egy villámcsapással került a kegyetlen sorsszerűségek áldozatává, újabb fordulópont előtt találja magát, ahol csak ő tudhatja egyedül, hogy melyik utat is válassza. A döntésének következményei már csak a negyedik évadban ismerhetjük meg, igen izgalmas lett a karaktere jelenleg. Emily barátnője Maya az előző szezon végén lett egy titokzatos gyilkos áldozata. Így Emily karaktere igen nagy átalakulásokon megy végbe. Ő lesz az összes lány közül a legerősebb jellem, az egykori gyenge láncszemre nem is lehet ráismerni. Életveszélyes helyzetekbe is leginkább ő keveredik, a már meglévő lelki traumák mellé pedig még szerez egy párat, ezeknek köszönhetően pedig még inkább eltántoríthatatlanná válik attól, hogy leszámoljon ’A’-el és végre normális kapcsolatban és félelem nélkül élhessenek együtt Paige-el a középiskola után. Kérdés, hogy ez mégis hogyan fog nekik sikerülni. Egyik kedvenc párosom Hanna és Caleb, akik éppen a boldog korszakukat kezdik élni, bár ez az állapot nem tart sokáig. Ők a két elveszett, sokszor bántott páros, akik a különbözőségeik ellenére mégis lelkük sötét bugyraiban a legjobban hasonlítanak egymásra. Az összes kapcsolat közül az övékben a legnagyobb az őszinteség Hanna beavatja a fiút, mondjuk az nem is hagy neki esélyt, hogy ne tegye meg. Caleb segítségével pedig egyre közelebb kerülnek a megoldáshoz, vagyis leginkább így érezzük, majd megint pofára esünk. Az amúgy is zaklatottabban megkomponált részek tengerében ők sem ússzák meg a drámai  felhangokat, ami csak még inkább megerősíti a kapcsolatukat.  
Troian Bellisario évad végi alakításáért véleményem szerint nem csak az én fejemben fordult meg, hogy kaphatna egy Oscar szobrocskát. Az addig kiegyensúlyozott Spencer szerepében tetszelgő színésznő olyan mélységeket élt meg a „vásznon”, amit nem egy főműsoridős sorozattól várnánk. Spencer és Toby kapcsolata a legárnyaltabb mindközül. Számomra ők a kedvencek, azóta, amióta összehozta őket a Scrabble. :) A már magában is furcsa pár felborzolta jócskán nem csak a szülők, de a közvélemény kedélyeit is. Minden ellenére a kapcsolatuk kiegyensúlyozottnak tűnt. Toby harmadik évad végi akciója pedig még azoknak is a szívébe zárta őket, akik addig nem igazán kedvelték őket. A mostani fejleményektől viszont majd leszakadt az állam. Spencertől a profizmus elvárható még a legsúlyosabb időkben is. Most viszont összetört, darabjaira hullott, és az értelem helyét felváltotta a kusza zűrzavar. Emilyvel ellentétben ő lett a gyenge játékos, majd üldözöttből üldözőként irányító.
Folyamatos átalakulások, újabbnál újabb titkok és mint megszoktuk egy atombomba robbanásszerű befejezés, ami tucatnyi megválaszolatlan kérdést hagyott maga után. Tökéletesen megkomponált évadot tudhatunk a hátunk mögött, és már nem kell várnunk, hogy kiélvezzük a folytatást, hiszen dübörög a negyedik évad, úgyhogy készüljetek, mert jönnek a blokkolt hívások, és csipognak a telefonok. Itt van újra ’A’!

Az évad számomra: 5*/5

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Inka firka Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei