2012. szeptember 29., szombat

Költőien szerelmes magyarok

Bejegyezte: Inka dátum: 22:52 0 megjegyzés


Középiskolában én voltam az őrült lány, aki jobban szerette, ha szerzői életrajzból feleltetik, mint magából a műből. Nem zavartak az évszámok és a helyek, mivel mögöttük mindig egy útvesztőkben tébolygó életszál futott, annak felgöngyölítése pedig mérhetetlen örömmel töltött el. Még mindig emlékszem, hogy Mikszáth Kálmán élete milyen nagy hatással volt rám; elvált, hogy utána újra elvehesse élete szerelmét, csak most már úgy, hogy mindazt megadhassa neki, amit a lány szülei szerint megérdemel. Lemondott a szerelemről, hogy ne béklyózza le a szeretett nőt és az tovább tudjon lépni, ha akar. Azonban ő nem akart.
Amikor megláttam Nyári Krisztián könyvét megdobbant a szívem. És nem csak a csodálatosan kivitelezett borító miatt, hanem, azért, mert csokorba szedte a magyar irodalomtörténelem legnagyobb alakjainak szerelmi történetét. Izgalmasan bimbódzó, szenvedélyes, kegyetlen véget ért szerelmi történetek, amik nyomán fület és elmét gyönyörködtető rímek és történetek születtek.
Mit mondhatnék még a kötetre? Én is vágyom rád!

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők - Magyar irodalmi szerelmeskönyv

„Nyáry Krisztián néhány évig költészettörténetet tanított a pécsi egyetemen, majd a 90-es évek közepén otthagyta a katedrát, azóta kommunikációs tanácsadóként dolgozik. Vezetett pr-ügynökséget és közvélemény-kutató intézetet, volt állami szervezet kommunikációs igazgatója, de a hobbija az irodalomtörténet maradt. 2012 elején barátai szórakoztatására kezdte publikálni a Facebookon magyar írók és művészek szerelmi életéről szóló képes etűdjeit, amivel néhány hónap alatt nagy népszerűségre tett szert. A barátoknak szánt bejegyzésekből mára több mint tizenötezer olvasót vonzó kulturális ismeretterjesztő sorozat lett. A szerző célja, hogy a tankönyvi életrajzok papírmasé figurái helyett a valós, izgalmas, de kevesek által ismert párkapcsolati történetek felidézésével szerethető, hús-vér embereket mutasson be, és ezzel kedvet csináljon a művek olvasásához.

- Petőfi már jegyben járt Szendrey Júliával, amikor megkérte egy debreceni színésznő kezét is.
- Molnár Ferenc azért vette el Fedák Sárit feleségül, hogy elválhasson tőle.
- Ady, Léda és Diósi Ödön, Léda meleg férje hármasban éltek Párizsban.
- Krúdy Gyula megszöktette szeretője kiskorú lányát és feleségül vette.
- Az Anna-versek ihletője összesen tíz percre találkozott egész életében Juhász Gyulával.
- Csáth Géza levélben írta meg öccsének, hogy meg fogja ölni feleségét, de nem vették komolyan.
- Babits Mihály elkérte Szabó Lőrinctől annak menyasszonyát, Török Sophie-t, és már másnap összeházasodott vele.
- Kosztolányi végakarata szerint a koporsójába rejtették el utolsó szeretője leveleit.
- Hatvany Lajos báró egy bordélyházban ismerte meg gyermekei anyját.
40 történet sok illusztrációval Petőfitől Vas Istvánig, Benedek Elektől Szabó Magdáig, hitvesekről, múzsákról, megcsalt szeretőkről, örök hűségről és a szerelem sokféle arcáról.

„Sajnálom, hogy nem most tanítok magyar irodalmat. Nyáry Krisztián szövegeivel nagy sikert aratnék a diákok körében. Netán még az irodalmat is megszerettetném velük. Így maradnak a barátok, akiknek szorgalmasan küldöm a Facebookon megjelent írásokat, bizonyítva velük azt is, hogy ez a közösségi oldal nem csak butaságok terjesztésére való. Thank you, Mr. Zuckerberg! Köszönöm, Krisztián!”
Szegvári Katalin újságíró

„Az irodalmi műveket – általában a művészetet – nem lehet pusztán a szerzői életrajzok alapján értelmezni; sőt a műélvezőt gyakran félrevezetik az életrajzi tények. De nem tudjuk kirekeszteni mindazt, amit az alkotóról tudunk, és minél több értesülésünk van a mű keletkezési körülményeiről, a korról, a szokásokról, annál árnyaltabban, annál összetettebben látjuk a művet magát is. Nyáry Krisztián rövid írásai nem akarják átvenni az elemzés helyét, viszont odavonzzák a befogadói tekintetet a műalkotás környezetére; azokban is felkelthetik az érdeklődést, akiket a művészet körüli történet ragad meg.”
Kálmán C. György irodalomtörténész

„Krisztiánnal elfogult vagyok: dolgoztunk együtt, mulattunk is, csináltunk idióta főzőműsort, loptam már a dumáját, és vittem vele zöld gumikrokodilt fáradt apukaarccal a tengerparton. Azt hittem, ismerem, de most engem is meglepett. Azt tippeltem volna, hogy amikor majd rá is lecsap a „negyvenesek kattanása”, szakácskönyvet ír vagy bisztrót nyit, mert egyébként nagyon jól főz. Tetszik, hogy nem állt be a sorba, hanem valami igazán egyedit mutatott fel.”
Hajós András zenész

„Először azt hittem, azért működik, mert intim és csiklandós. Mert Nyáry úgy ír a nagyokról, mintha gyóntatta volna őket. Mintha övé lett volna a szemközti ablak. Aztán, amikor Móricz Zsigmondról vallott a Facebookon, rájöttem, ennél többről van szó. Nyáry úgy szereti az íróit, ahogy a szülőket illik: feltétlenül, kétségbeesve és szerelmesen.”
Grecsó Krisztián, író

Várható megjelenés: 2012. október15.
/Forrás: http://bookline.hu/

2012. szeptember 16., vasárnap

Már majdnem tökéletes A szukkubusz éjszakája

Bejegyezte: Inka dátum: 22:12 1 megjegyzés


Az idei év legjobb fantasy kötete nálam egyértelműen a Richelle Mead Georgina Kincaid sorozatának nyitó kötete A szukkubusz dala lett. Egyszerűen imádtam, és fájt letenni a kezemből. Így amikor a kiadó blogján feltűnt a folytatás az őszi megjelenések között, repesett a szívem. Most pedig a már 99%-ban befutó könyvborító is megérkezett. A könyv október környékén várható, Laurell K. Hamilton Merry Gentry-sorozatának hetedik kötete mellett, mely az Elnyel a sötétség címet fogja viselni. Merry mellett az év végén Anita is támad, mivel a Végzetes flört után újabb Hamilton mini jelenik meg, méghozzá november 22-én Micah.

Georgina újabb kalandjaiból már kaptunk egy csöpetnyi ízelítőt az első kötet végén, azonban a folytatásra sem kell sokat várni, hiszen már mindjárt itt van október!

Ha te is megveszekedett szukkubusz fan vagy, ajánlom figyelmedben a facebookon Georgina Kincaid Hungarian Fan Page oldalát, ahol minden friss infót megtudhatsz a nemsokára megjelenő könyvről és még többet kaphatsz Georginaból.

Könyvesőben bővelkedő őszi hónapok

Bejegyezte: Inka dátum: 21:47 0 megjegyzés


Bár országszerte tombol a szárazság már hónapok óta, a kiadók nem fukarkodnak a könyvmolyokkal, úgy, mint a természet a földlakókkal. Egy igazi kiadós könyvzáporral kezdik meg az őszt. Összeszedtem egy csokorra valót önálló és sorozatot folytató, esetleg befejező kötetekből, amelyek felkeltették/fenntartják/lezárják az érdeklődésemet.


Kimberly Derting:  Eskü Amikor a szó a legveszélyesebb fegyver

ÉTK

Várható megjelenés: 2012. szeptember 19.


„A távoli jövőben a világ államain korlátlan hatalmú királynők uralkodnak. Ludaniában, a kegyetlen Sabara királynő országában az emberek szigorú kasztrendszerben élnek. Minden kasztnak saját nyelve van, az emberek nem használhatják, sőt, még csak nem is érthetik a másik osztály nyelvét. Ha valaki megszegi a törvényt, a büntetése halál… az elnyomás ellen lázadók száma napról napra nő.
Sabara királynő mágikus képessége révén hosszú ideje ül Ludania trónján, de hatalma most veszélyben van.
A Kereskedők Osztályában élő tizenhét éves Charlaina (Charlie) különleges adománnyal született: tökéletesen megért bármilyen nyelvet. Pontosan tudja, mekkora veszélyben van emiatt, így féltve őrzi titkát, mígnem egy klubban találkozik a vonzó Max-szel és barátaival, akik egy sosem hallott nyelven beszélnek... és a titka csaknem lelepleződik. Charlie igyekszik távol tartani magát a fiútól, de Max mindent elkövet, hogy közelebb kerüljön a lányhoz. Vajon miért? Ki ő valójában? Charlie lassan rájön, hogy gondosan megtervezett világában korántsem ő az egyetlen, aki titkokat rejteget...
A rendkívül sikeres amerikai írónő, Kimberly Derting ezzel a világszerte népszerű regényével mutatkozik be a magyar olvasóközönségnek. A Pledge-trilógia első kötete 2011. őszén jelent meg az USA-ban, magyarul "Eskü" címmel szeptember elején jelenik meg. A trilógia következő része "Az Esszencia" januárban jelenik meg az Egyesült Államokban.
"Az Eskü mély átéléssel megírt, szívhez szóló történet, már alig várom a folytatást." Margaret Stohl (a "Lenyűgöző teremtmények" szerzője)”
Ragadásmérő: 5/5 Különleges és újszerű világ, amelyben az emberek hatalmát nem a pénz és az erő adja, hanem maga a nyelv és a szó. Érdekesnek ígérkezik.

Karen Essex: A szerelmes Drakula
General Press Kiadó
Várható megjelenés: 2012. szeptember 27.

„Mina Murray fiatal tanítónő és egy tehetséges ügyvéd boldog menyasszonya a viktoriánus Angliában. Élete látszólag a legjobb úton halad a rendezett nyugalom és a családi boldogság felé, amikor felelevenednek benne gyermekkora egyszerre varázslatos és riasztó emlékei, hogy aztán rejtélyes események vehessék kezdetüket: a valósággal összemosódó, mind zavarba ejtőbb álmokat lát, legjobb barátnőjét a szeme láttára emészti el a megszállott szerelem (vagy valami más?), és egy különös, daliás idegen tekintete kíséri minden léptét…
Amikor ráeszmél, hogy lélegzetelállító képességekkel és egy, a sajátjától merőben eltérő, titkos élettel rendelkezik, döntenie kell: a múlhatatlan boldogságot választja, vagy azokat, akiknek az emberi világban van szükségük rá?
Karen Essex könyve szellemesen írja át a Bram Stoker megalkotta klasszikus vámpírmítoszt, a vele kapcsolatos félelmeket, hiedelmeket. Érzékenyen ragadja meg egy fiatal nő szexuális eszmélkedését egy olyan világban, ahol alapvetően a férfiaké a vezető szerep. Essex regénye nem pusztán szórakoztat, de el is gondolkodtat: ismerjük-e egyáltalán önmagunkat?
Valóban azok vagyunk-e, akiknek lennünk kell – vagy csupán azok, akik lenni szeretnénk?”
Ragadásmérő: 3/5 Tudom, tudom. A vámpíroknak már befellegzett, nem kíváncsi rájuk a kutya sem. Minden oldalukat láttuk már: csillogtak, fűszeres illatokkal kötődtek a felükhöz, külön iskolájuk volt és naplót vezettek. De nem láttuk még a legelsőt. És nem is akárkinek, hanem örök szerelmének szemén keresztül. Érdekes nézőpont, csodálatos borító. Kövezzetek meg, de nekem ennyi elég, hogy fellobbanjon bennem a szikra.

Kendare Blake: A rémálmok lánya - A Vérbe öltözött Anna folytatása

Geopen Kiadó

Várható megjelenés: 2012. november 22.


„Hónapok teltek el, amióta a vérbe öltözött lány, Anna Korlova becsapta maga mögött a Pokol kapuját, de Cas Lowood, a híres kísértetvadász nem tudja kiheverni elvesztését. Hiába mondják a barátai, hogy Anna miatta szállt alá, ő csak élőhalottként tengődik. A fiú tudja, hogy sosem talál rá a szerelemre egy élő lány oldalán, senki sem hasonlítható az ő halott Annájához. És csak őt látja mindenütt, vele alszik el és vele riad fel rémálmaiból. De valami nagyon nincs rendjén... Ezek nem képzelgések. Valahányszor megjelenik, látszik Annán, hogy a legválogatottabb kínzásokat kell kiállnia. Persze meg kell bűnhődnie tetteiért, de Cas úgy érzi, most rajta a sor, hogy viszonozza a lánynak, amit érte tett...”
Ragadásmérő: 6/5 Annyira imádtam az első kötetet, hogy egyszerűen nem tudtam letenni így egy nap alatt elfogyott. Már akkor nagyon, de nagyon bizsergett a kezem a második kötet után, majd jött a hír, hogy még idén megjelenik a folytatás. Tűkön ülve várom.

Kelley Armstrong: The Reckoning - A leszámolás - Sötét erő trilógia 3.
Könyvmolyképző Kiadó
Várható megjelenés: 2012. szeptember 30.

„Kelley Armstrong nagy sikerű Sötét erő trilógiájának hihetetlenül izgalmas befejezése.
A tizenöt éves Chloé Saunders hétköznapi életet szeretne élni. Nem adatik meg neki. Chloé ugyanis genetikai módosítás áldozata, olyan nekromanta, aki akarata ellenére képes felébreszteni a holtakat. Chloé, és hasonszőrű, különleges „tehetséggel” megáldott (vagy inkább elátkozott?) társai az életüket mentik a pokoli szervezettől, amelyik létrehozta őket.
És, ha mindez nem elég, Chloé gyengéd érzései a testvérpár - Simon, a kedves varázsló, és bátyja, Derek, az annyira nem kedves vérfarkas - iránt összezavarják a fejét. Ráadásul az a szörnyű gyanúja, hogy szíve mindinkább a vérfarkas felé hajlik…
Kétségtelenül nem hétköznapi történet!”
Ragadásmérő: 5/5 Véget ér egy tökös kis fantasy sorozat. Az első kötethez már nem egyszer volt szerencsém, a második kötethez, pedig mostanra már a polcomon csücsül, még nem ültem neki. A közeli megjelenés miatt viszont most már megvárom a befejezést és újra belevetem magam az elejétől kezdve. Végre teljes lesz a sorozat!

Rachel Vincent: Rogue - Latrok
Könyvmolyképző Kiadó
Várható megjelenés: 2012. szeptember 30.

„Rendben, szóval a macskák nem esnek mindig talpra.
Én aztán a legtöbbünknél jobban tudom ezt. Amióta visszatértem a falkába, nagy döntések és még nagyobb hibák követték egymást az életemben; olyan hibák, amikért ártatlan életekkel szokás fizetni. Mint az első és egyetlen női végrehajtónak, nagyon sokat kell bizonyítanom apám, a falka és saját magam előtt is. És most, hogy a területeinken sorra ölik meg a kandúrokat, keményebben dolgozom, mint valaha - bár mindig van erőm, hogy munka után szórakozzak is egy kicsit Marckal, aki végrehajtóként és a magánéletben is a társam.
Azonban nem minden hibám lezárt ügy. Felmerül a gyanú, hogy a halott kandúrok esete összefüggésben áll emberi nők eltűnésével is, és talán minden miattam történik, emberként vagy macskaként. És az az egyetlen megingás talán túl sokba, elviselhetetlenül sokba fog kerülni nekem…”
Ragadásmérő: 4/5 Vad, pezsgő és szexis. Kemény csajszi, egy kegyetlen férfiak uralta világban. Csak jó lehet!

Simone Elkeles: A vonzás szabályai
Könyvmolyképző Kiadó
Várható megjelenés: 2012. szeptember 30.
 
„A szókimondó, és meglehetősen szabadszájú középső Fuentes testvér, Carlos, nem találja a helyét Mexikóban, ezért a család visszaküldi Amerikába Alex és Brittany közelébe, hogy távol tartsák a bajtól. Ami természetesen Coloradóban is rátalál. Már az első hetekben összeakasztja a bajszát a helyi kábítószer kereskedőkkel, ráadásul megismerkedik egy különös lánnyal, aki szabadidejében hegyet mászik, autót szerel, és meleg a legjobb barátja. Carlos úgy gondolja, hogy Kiara Westford túl jó hozzá, ezért igyekszik érzelmileg nem belebonyolódni a kapcsolatba. Kiarát viszont elvarázsolja az a néhány pillanat, amikor Carlos az igazi énjét mutatja meg. Szó szerint fájdalmas az egymás felé vezető út. Vajon mindketten túlélik a közeledést?”
Ragadásmérő: 4/5 Már az első kötet is nagyon megragadott, és nem csak a történet, hanem a visszajelzések miatt is, mivel annyira pozitívak és lelkesek voltak. Azt hiszem, hogy lassan eljön az ideje, hogy én is belecsobbanjak a Fuentes testvérek életébe.

Richard Castle: Naked Heat - Gyilkos hőség
Könyvmolyképző Kiadó
Várható megjelenés: 2012. október 01.

„Amikor Cassidy Towne-t, New York legkönyörtelenebb bulvárújságíróját holtan találják, Heat nevezetes gyanúsítottak egész sorára bukkan, akik közül mindenkinek komoly indítéka volt, hogy végezzen Manhattan legrettegettebb sárdobálójával.
Heat gyilkossági nyomozását tovább komplikálja újabb találkozása a magazinszerzők szupersztárjával, Jameson Rookkal. Miután nemrég szakított a férfival, Nikki nem érzi úgy, hogy itt lenne az ideje megbirkózni az érzelmi teherrel. Csakhogy a jóképű, szellemes, Pulitzer-díjas író nagyon is érintett az ügyben, így kénytelen ismét együtt dolgozni vele. Megoldatlan kapcsolati problémák feszültsége és szexuális izzás tölti be a levegőt, miközben Heat és Rook hírességek és maffiózók, énekesek és prostituáltak, profi sportolók és bukott politikusok között indulnak a gyilkos keresésére.
Az új eset mindent elsöprő hullámokat kelt a titkok, eltussolt ügyek és botrányok világában.”

Ragadásmérő:4/5 Castle-t csak imádni lehet. Bár még csak sorozatban volt hozzá szerencsém, szívesen olvasnám borongós estéken Nikki Heat kalandjait, az író egomán de szerethető stílusában.


Cat Clarke: Entangled - Összekuszálva
Könyvmolyképző Kiadó

Várható megjelenés: 2012. október 30.

 
„A tizenhét éves Grace egy fehér szobában ébred, ahol nincs más, csak egy asztal, tollak és papír. Mindeközben pedig fogalma sincs, hogy került oda.
Ahogy lassan papírra veti összekuszálódott élete minden apró részletét, kénytelen felidézni azokat a dolgokat is, amiket inkább el akart felejteni. Kiderül, hogy reménytelenül szerelmes a lélegzetelállító Natbe. Ahogyan az is, hogy a legjobb barátnőjét Salnek hívják, és kettejük kapcsolata egyáltalán nem hétköznapi. Egy dolog azonban hiányzik.
Grace-nek szembe kell néznie a legfontosabb kérdéssel. Miért van itt?
Egy történet veszélyes titkokról, mély barátságról és ellenállhatatlan vonzalomról.”
Ragadásmérő: 4/5 szeretem azokat a történeteket, amik egy helyen játszódnak, és onnan csak az emlékek vagy a képzelet szabta határokon belül léphetünk ki. Minden ott fog úgyis összpontosulni: a harag, félelem, boldogság, feszültség és kétségbeesés mind ezen az egy helyen halmozódik fel, majd robban és megváltoztat mindent. Nem kérdéses, hogy kíváncsi vagyok, mit alkotott az írónő.

Jay Asher, Carolyn Mackler: Kezünkben a jövőnk
Maxim Könyvkiadó

Várható megjelenés: 2012.szeptember 18.

 

„1996-ban járunk. Josh és Emma világéletükben szomszédok voltak, és a legjobb barátok is. Azonban tavaly novemberben minden megváltozott közöttük, amikor Josh családja postán megkapta az Amerikai Online Cég (AOL) CD-jét, és az édesanyja átküldte Emmához, hogy a lány feltölthesse az anyagot az új számítógépére. Amint bejelentkeznek, automatikusan a Facebook oldalára lépnek be - csakhogy a Facebookot még fel sem találták! Legnagyobb döbbenetükre feltárul előttük a tizenöt évvel későbbi életük. Később valahányszor újra ránéznek a profiljukra, azt látják, hogy a jövőjük is megváltozik. Miközben az életükben bekövetkező eseményeket próbálják feldolgozni, kénytelenek szembenézni azzal, mit csinálnak jól és rosszul - a jövőben.
A nagy sikerű Tizenhárom okom volt... szerzőjének új regénye a Facebook nélküli világba kalauzol vissza, és bebizonyítja, hogy minden döntésünk hatással van az életünkre. Facebook-függőknek kötelező olvasmány!”
Ragadásmérő: 5/5 A Tizenhárom okom volt… nem varázsolt el annyira, mint ahogy először a fülszöveg elolvasása után gondoltam. Remélem, hogy nem járok ugyan úgy ezzel a kötettel is: egy briliáns ötlet, ámbár érthetetlen és olykor nevetséges okokkal és magyarázatokkal tűzdelve.  Mindenestre megnyert magának a fülszöveg.

Jennifer E. Smith: Vajon létezik szerelem első látásra?

Maxim Könyvkiadó

Várható megjelenés: 2012.szeptember 18.

 
„Négy perc általában alig valamire elegendő - ugye nem hinnéd, hogy ennyi idő alatt minden megváltozhat?
A tizenhét éves Hadley Sullivan életében ez az egyik legrosszabb nap. Ott ragadt a JFK repülőtéren, késésben van apja második esküvőjéről, amelyet Londonban tartanak, ráadásul a leendő mostohaanyjával még soha nem találkozott.
Ebben a lehetetlen helyzetben pillantja meg a tökéletes srácot, az angol Olivert a repülőtér szűk várótermében. A fiú jegye a 18C ülésre szól - Hadley-é  pedig a 18A-ra.
A végzet fordulatai és az idő fontos szerepet játszik ebben az elgondolkodtató regényben, amely egyaránt szól a családi kapcsolatokról, a második esélyről és az első szerelemről. Hadley és Oliver huszonnégy órát felölelő története meggyőz arról, hogy az igaz szerelem akkor talál rád, amikor a legkevésbé számítasz rá.”
Ragadásmérő: 3/5 Nem vagyok első látásra szerelem párti ember, hülyeségnek tartom a „meglátni és megszeretni” típusú történeteket, amikben valaki első látásra valakibe a haja, foga, keze vagy illata alapján szerelmesödik bele lsd. Rómeó és Júlia. Viszont egy hosszú utazás alatt igazán jól megismerheted a szomszéd ülésen nyomorgó embert, ha elég nyitott vagy esetleg a másik fél kezdeményező. Kíváncsi vagyok, hogy mi sül ki belőle? Összeesett felfújt vagy íncsiklandó kuglóf, amiből szeretnék még repetát.

Jamie McGuire: Gyönyörű sorscsapás

Maxim Könyvkiadó

Várható megjelenés: 2012.szeptember 28.


„Az új Abby tökéletes. Nem iszik, kerüli a káromkodást, a pólói kifogástalan rendben sorakoznak a szekrényében - azt hiszi, elegendő távolság választja el a múltjában rejlő sötétségtől. De amikor megérkezik a legjobb barátjával, Americával a főiskolára, az új élet felé vezető útja gyorsan megváltozik.
Travis vézna testét tetoválások borítják, tipikus laza srác, azt testesíti meg, amire Abbynek szüksége van - és amit szeretne elkerülni. Abby távolságtartása felkelti a kíváncsiságát és cselhez folyamodik egy egyszerű fogadás segítségével: ha ő veszít, önmegtartóztató marad egy hónapig, ha Abby marad alul a játszmában, Travisnél fog lakni ugyanennyi ideig. Travis nem is sejti, hogy a párjával hozta össze a sors, akármelyikük is nyer.
Szerelem és játék keveredik a népszerű írónő, Jamie McGuire regényében, amely a fiatal olvasók körében nagy népszerűségre számíthat. Ne hagyd ki, játszd meg te is a tétjeidet! Szerinted Abby nyer vagy Travis? Vagy ebben a játékban nincsenek vesztesek?”
Ragadásmérő: 3/5 Sötét múlt, szerelem és fogadás elegye. Vajon mi sülhet ki belőle, robbanás vagy füst?

Amy Kathleen Ryan: Ragyogás
Maxim Könyvkiadó

Várható megjelenés: 2012. október 18.

 

„Mit éreznél, ha egy olyan űrhajón születtél volna, ahol csak a szüleid és az idősebbek ismerik a Földet? Te sosem láttad, csak az általuk mesélt történetek alapján ismered, és minden vágyad, hogy megérkezzetek az új otthonotokba, arra a bolygóra, amelyet benépesíthettek.
A történet középpontjában Waverly áll, akinek az élete váratlan fordulatot vesz. A barátja, Kieran éppen megkéri a kezét, amikor a szövetséges hajójuk váratlanul megtámadja őket és elrabolja az összes nőt az űrhajóról, ahol eluralkodik a káosz. A szerelmeseket elszakítják egymástól az események, s mindkettejüknek helyt kell állnia az új és szokatlan helyzetben. Ahhoz, hogy visszataláljanak egymáshoz és szeretteiket is megmentsék, sokat kell küzdeniük. Hamarosan arra is ráébrednek, hogy az ellenségek nem mindig kívülről érkeznek.
A Ragyogás egy trilógia első része. A kitartásról, szerelemről és árulásról szóló lebilincselő történet garantáltan fenntartja az érdeklődést és kíváncsiságot az olvasóban.”
Ragadásmérő: 4/5 Még angolul olvastam a könyvről egy külföldi blogger oldalán, de már tudtam, hogy el szeretném olvasni. Most pedig megjelenik itthon! Köszönöm Maxim!

2012. szeptember 13., csütörtök

Rémálom egy keresztessel

Bejegyezte: Inka dátum: 23:25 0 megjegyzés


Sarwat Chadda: Az ördög csókja. A könyv, aminek a szerkesztője alcímként nyugodt szívvel ajánlhatta volna a „Zagyva, csacska semmiség”-et.
Honnan:
Még a 2010-ben a goodreeds oldalán figyeltem fel rá a Best Book Covers for 2010 összeállításban. Akár csak a Fallen esetében, nem a sztori fogott meg, hanem a borító, ami egyszerűen meseszép. Sajnos a könyv további csodálatos jelzővel nem igen rendelkezik, legalábbis számomra. Végre egy szuperképességekkel nem bíró, normál, hagyományos emberekről szóló könyv, akik felveszik a kesztyűt a gonosszal szemben; gondoltam én naivan. Annyira sokat azért nem vártam tőle, de annyira keveset se, mint amit kaptam. Bár egy igazán kemény világ kegyetlen és kétségbeesett harcát vívó leányról kellene, hogy szóljon a történet, ennek azonban még ír magját sem találjuk meg a könyvben. Vagy lehet, hogy rossz helyen kutattam kedves Watson?
Pro:
Nagy örömöt okozott a könyv számomra rövidségével. Bár így is elég hosszúnak tűnt, sőt túlontúl hosszúnak, mégis nagy-nagy köszönet és hála az író bácsinak azért, hogy nem toldotta meg még 100 oldalnyi semmivel a könyvet! Igazán gratulálok hozzá!

„– Ki akarhat odafent lakni?
– Szép – mondta Mike. – Nem vetted még észre, hogy olyan magasból nem látszik a kosz? „

Kontra:
VIGYÁZAT! HELYENKÉNT SPOILERT TARTALMAZHAT! CSAK SAJÁT FELELŐSSÉGEDRE OLVASS TOVÁBB!
Ebből túl sok van, úgyhogy megpróbálom őket pontokba szedve tálalni a könnyen fogyaszthatóság és a saját valamint mások idegeinek kímélése érdekében. Komoly dilemmát okozott nekem, hogy mitől szenvedtem jobban, akkor, amikor a könyv a kezembe került: hogy beteg vagyok, vagy, hogy pont ezt olvasom. Esetleg ez okozta a betegségem? Annyira megülte a gyomrom a sok ki nem mondott szitokszó, hogy azok harcot indítottak az agyam és immunrendszerem bástyája ellen, jelezvén, hogy FEJEZD BE!? Mindenestre túléltem a könyvet és jobban is lettem, aminek nem csak Anyu csodalevesének volt köze.
No, de akkor szedjük össze azokat a hozzávalókat, amikre Chadda bácsinak nem lett volna szüksége a könyv megírásánál, vagy pont kifelejtette őket.
Mit tegyél, és mit ne a bevásárló kosaradba lista:
  • Szükségtelen egy használhatatlan főhősnőt levenni a fogasról, ha annak mérete, színe és fazonja nem megy egy keresztes rend béli harcoshoz. Nekünk ugyanis acélra, sodronyingre és pajzsra van szükségünk és nem túlméretezett kötött pulóverre. Billie személyisége és képessége mindennek ellentmond, amit elviekben a neveltetése és edzése alatt magára kellett volna szedni. Elcserélt áru, kérjük hozza vissza üzletünkbe, ingyen kicseréljük!

„– De azt hittem, te küldted az SMS-t. Találkozni akartál velem.
– Itt? Mondjuk a nagy tábla alatt, amire azt írták: CSAPDA? „

  • Leértékelt jóslatokat ne vegyen! Felhasználni őket úgysem tudja, mivel hiányzik a használati utasítás hozzájuk. Hősei meg túl hülyék ahhoz, hogy elgondolkozzanak, talán többfunkciós eszközt vett, melynek további értelmezése is lehetséges, hogyan tudnák jövőjükbe beilleszteni. De mint mondottam, ehhez túl kevés az agyi kapacitásuk, hiába fél tőlük még maga a Sátán is.
  • Figyelmeztetjük kedves vásárlóinkat, hogy ne higgyenek olyan hittérítőnek, aki a sorok között támad rájuk és Mike-nak hívatja magát. Ismertető jegye: testét tövistetoválás szeli át és arról kántál, hogy apáink csak bajt és pusztulást okoznak számunkra és ellenük legjobb eszközként a lázadást nevesíti meg. Mindezt olyan hévvel ismétli miközben az ég felé emeli szemét, nyakát majd ki törve, hogy biztosra vehetjük, apja űrhajós kapitány és gyermekét azért tagadta meg, mert magára nem rakéta testeket, hanem sokkal földhözragadtabb tövisindát varratott. Csöppet sem átlátszó, hogy minket is el akar téríteni a NASA-tól. (Komolyra fordítva a szót, Chadda bácsi: NAGYON ÁTLÁTSZÓKAT tetszik írni!)

„– Belenéztél már a napba, Billi?
– Igen. Mert?
– Fáj. Néha a világosság is fájdalmas lehet. Néha az árnyékban kell élnünk, hogy megóvhassuk magunkat.
Billi a szemöldökét ráncolta. „

  • Tisztelt vásárlónk ne térjen ki az iskolai részlegre, mivel történetünk szempontjából semmilyen eredményre nem vezetnének a kapcsos mappák és szövegkiemelő filcek. Ajánlanám figyelmébe, hogy a harci buzogányok és tőrök között viszont kiárusítást tartunk, úgyhogy jobb lenne, ha útját a továbbiakban a jobb oldali szekcióban folytatná, a kerti eszközök és tisztítószerek között megtalálja a harci eszköz részleget.
  • Kérjük nézze meg, hogy új főhősnő termékünk szavatossága nem járt-e le mielőtt a kosarába helyezné. A lejárt felhasználhatóságú termékeinknél előfordul értelmetlenség, személyiséggyengeség és ok-okozati összefüggések megértésének hiánya. Így ha példának okáért főhősnője haragszik férfi főhősére, mert az elment továbbképzésre, amit otthon nem kaphatta volna meg, és ezt még szavatossága lejárta előtt megértette és felfogta, majd később folyamatosan azon mereng, hogy miért hagyták el, és veszekedések során is felhozza, sőt sírva könyörög, hogy ne hagyja el többet, ne ijedjen meg. Csupán üsse fejbe a lejárt árut, hozza vissza és mi kicseréljük. Hátha ezzel hozzá tudunk járulni annak minőségi javulásához. Bár az Ön által való felhasználási mód miatt ennek garantálására nem vállalkozunk.

„Nem igaz, hogy ő is – ő is a Rendet választotta helyette! Ahogy az apja. „

  • Felhívjuk szíves figyelmét, hogy szereplői testi épségére ügyeljen. Esetleges életveszélyes sérülések esetén kérjük, szelektálja a sérült árut. Újrafelhasználásukért felelősséget nem tudunk vállalni. Próbálkozásai nevetségesnek tűnnek azzal, hogy egyik napot az intenzíven tölteti velük, a másik napon viszont már vérre menő harcba küldi őket. Kérje ki orvosa vagy gyógyszerésze tanácsát, mielőtt halálos sebeket ejt szereplőin!
  •  Kérjük, figyelmeztesse hőseit, hogy amennyiben leverik „Rrr-osszfiú” babáinkat a polcról bizonyosodjanak meg róla, hogy tényleg tönkre tették-e őket vagy csak lejárós a fejük és még használhatóak további összecsapásokra, gonosz tervek fondálására és kegyetlen visszavágásokra. Ezzel nem csak a mi, hanem az ő dolgukat is megkönnyítenék.
  • Ajánljuk figyelmébe a „Kezdő írók kézikönyvét”, amiből reméljük, hogy az Ön számára is kiderül, hogy mennyire irritáló, ha valaki folyamatosan felesleges névismétlést eszközöl. Ezzel az instrukcióval csupán csak jövendőbeli alkotása(i) minőségén igyekszünk javítani.
  • Akciós családterápiás óráinkra minden nap befizethet a pénztár mellett található kirendelt egységeinknél, ha lelkileg sérült gyermekek és szülők problémáit szeretné megoldani bármiféle erőszakos és más végleges módszer helyett.
Fogadja meg tanácsainkat. Vagy ezt az egy használhatót, amit Ön tett a főhősének:

„- Mi van, sehol egy lufi? – kérdezte Billi szárazon.
  - Ha léggömböt akarsz, állj be a cirkuszba! „

 Reméljük ott szórakoztatóbb lesz! Köszönjük, hogy megtisztelt minket vásárlásával!
Értékelés: 1/5
Kedvenc rész:

„Billi tudta, hogy reménytelen a józan eszükre hivatkozni. Nem úgy néztek ki, mint akik felismerik a józan észt, még akkor sem, ha egyenesen orrba rúgja őket.„
„A szarkazmus a legalantasabb szellemesség.”
„– Szóval az ember eladja a lelkét. Miért is?
– Gazdagságért. Hatalomért. Halhatatlanságért. – Kay kifelé bámult az ablakon. – Semmi fontosért. „
„A Pokol ott van, ahol a szív.”
 A történet folytatása hamarosan a boltokban. Mazochistáknak és azoknak, akiket nem tudtam eltéríteni az önsanyargatás útjáról.
Sarwat Chadda: Éjistennő

„Szinte még magához sem tért legjobb barátja, Kay halálából, ám Billire máris újabb feladat vár: a templomosoknak vérfarkasok ügyében kérik segítségét. De ilyen vérfarkasokkal Billinek még nem akadt dolga.
Úgy nevezik magukat: polenyicá-k, azaz férfiölők. Kelet-Európa ezen ősi harcosnőit évszázadok óta halottnak vélték. Azonban előmerészkedtek, és most a tavasz gyermekére vadásznak, egy olyan nagy hatalmú orákulumra, aki elindíthatja a Hármastelet, vagyis az emberiség teljes pusztulását okozhatja.
Hogy kiszabadítsa a tavasz gyermekét, és megmentse a világot, Billinek el kell nyernie egy fiatal orosz katona, Ivan Romanov bizalmát, aki senkiben sem bízik, pláne nem a lányban.
A folklór és a mítosz rémisztő valósággá válik ebben a lélegzetelállító kalandban, amelynek története az időből lassan kifutó világról szól. És Billi SanGrealról, mert egyedül ő mentheti meg.”

2012. szeptember 12., szerda

Kezdet és vég a CorLeonis kiadónál

Bejegyezte: Inka dátum: 10:44 0 megjegyzés


Egy új ütős krimi sorozattal indítja meg az őszt a CorLeonis kiadó. A méltán sikeres bestseller író Nevada Barr tollából kerül itthon a polcokra Anna Pigeon sorozata. A 13 és ½ írónőjének új hazánkban megjelenő kötete az első lépésektől kezdi bemutatni nekünk Anna Pigeont, amire külföldön évekig kellett várni. Ez a regény a sorozat előzményeit tárja elénk, amiért az írónő rajongói tábora évek óta esengett, hogy megjelenésre kerüljön. Nekünk viszont nem kell várnunk rá, azonnal megismerhetjük a csetlő, botló főhősnőt, aki a kezdetekben összetört és ismeretlen még számára az élet azon kegyetlen oldala, amibe egyik napról a másikra belecsöppen. Hogy hogyan alakulnak a későbbiekben a kalandjai? Kíváncsian várom, mivel az első oldalak igen meggyőzőek. Ha érdekel itt beleolvashatsz Te is!
Nevada Barr: Ördögkatlan
„Nevada Barr Anna Pigeon történeteivel szerzett magának ismertséget. A Nemzeti Park Szolgálat különc rangerének kalandjaiból eddig tizenhat jelent meg, és az írónő – rajongói régi vágyát teljesítve – végre megírta a sorozat előzménydarabját.
Anna Pigeon meztelenül, betört fejjel, kificamodott vállal ébred egy víznyelő üreg mélyén a Glen Canyon sivatagos fennsíkján. Kiszáradt nyelve feldagadt a szomjúságtól. Fogalma sincs, hogyan került oda, nem emlékszik, mikor veszítette el a ruháját és az eszméletét. Kétségbeesetten próbálja felidézni, mi történhetett vele, és közben igyekszik felfedezni szűk börtönét… „

Egy történet elkezdődik, egy másik pedig befejeződik. Sokan várjuk már azt a napot, amikor Karen Marie Moning főhősnőjének kalandjai a végéhez érnek. Vagy valami újnak a kezdetéhez? Az írónő nem csak főhősét hagyta kétségek között, hanem nagyra duzzadt rajongó táborát is. Mi lesz Macel? Hogy tudja túlélni az újabb veszteségeket? Sikerül-e bosszút állnia, vagy túl nagy és bénító a fájdalom, hogy másra is gondolni tudjon? Mi lesz a Sinsar Dubh-val? Új nap virrad, de Macnek megáll az idő. Sikerül újjá születnie, és felvenni a harcot az ellenséggel és saját magával szemben? Ebben a hónapban mindenre fény derül. Legalább ha Moning hagyja. Kedvcsinálóként és izgalomfokozóként itt elolvashatod az első fejezetet. Dublin Rád vár! Csak ne felejtsd el. Mindig maradj a fényben!

Karen Marie Moning: Új nap virrad
„A nagy sikerű Tündérkrónikák 5. része. Mac sokszor érezte már, hogy mindent elveszített, de ahogy ott áll a sziklaszirten, lábai előtt egy halott férfival, akit ő segített megölni, már tudja minden átélt borzalom csak "rózsaszín" közjáték volt.
A nővére miatti bosszú már nem elég, a szülei utáni aggódás eltörpül, a világ megmentése csupán másodlagos. A bűntudat, amit az emberélet kioltása okozott, és a remény, hogy van kiút az ismeretlen, tündérátokkal sújtott világból, szinte jelentéktelenné válik az egyre több kérdés, és a sürgető vágy mellett, hogy visszaszerezze azt, amit önnön hibájából elvesztett. Az Új nap virrad nem csak az alternatív tündérbirodalmakat, de az Olvasók világát is kiforgatja a négy sarkából, mielőtt választ adna bármelyik kérdésre is! Titkok és izgalmak rejtőznek minden oldalon, ahogy haladunk a történet vége felé. Az Új nap virrad elemi erővel ejti rabul az embert a legelejétől, és el sem ereszti egészen a legvégéig, ahol a legnagyobb rejtély megoldása vár. Mit akar a Sinsar Dubh? Igaz-e a prófécia, és Mac tényleg pusztulást hoz-e a világra? Még mindig az Alina halála miatti bosszú a legfontosabb? Mi történt valójában V’Lane-nel? És egyáltalán ki a halott férfi Mac lábainál? Na és kicsoda valójában Mac? De ami a legfontosabb: maradt-e még annyi fény a világban, hogy minden jóra forduljon?”

2012. szeptember 11., kedd

Ha jön a hó kezdetét veszi a játék - Jo Nesbø: A hóember

Bejegyezte: Inka dátum: 22:33 0 megjegyzés


Vannak olyan történetek, amelyek után az ember nem tud ugyanúgy tekinteni a dolgokra, mint korábban. Módosul a világról alkotott képe, és nem csak az író életről alkotott filozofikus gondolatai, a szereplők briliáns mondatai miatt. A regényben olyan abszurd, addig eszünkbe nem jutó morbiditással ábrázolnak valamit, lehet ez esemény vagy dolog, hogy amikor a való életben legközelebb találkozunk, vele akarva-akaratlanul a könyvbeli alternatíva bukkan elő tudatalattink süllyesztőjéből. Nálam kedves író úr elérte, hogy soha többet ne tudjak úgy gondolni a szénszemű, répaorrú pufók hóemberekre, mint ezelőtt. Nesbø gyilkosa kegyetlen, rendezett és nagyon beteg. Sokszor felmerülhet bennünk Hole mellett nyomozva, hogy mi is betegek vagyunk-e, hogy úgy próbálunk gondolkodni, mint egy sorozat gyilkos, vagy legalábbis igyekszünk megtalálni a logikát egy olyan dologban, aminek nem, kellene logikusnak lennie.

Gondolatok:
A skandináv krimikkel valahogy hadilábon állok. Jött a Tetovált lány trilógia, és már a csapból is az folyt. Ha akarja az ember, ha nem ehhez köti a skandináv krimik terjedésének és felkapottságának kezdetét. Így akármikor feljött a szó a skandináv írókra és az általuk írott regényekre mindig kivontam magam belőle. Emlékszem, amikor a szegedi Somogyi-könyvtárban tartottak krimi –hétvégét, és ezzel kapcsolatban a könyvtár egyik munkatársa beszélt a rádió esti műsorában a programokról és arról, hogy mely írók kerülnek inkább górcső alá. Természetesen kitért, hogy mostanában egyre inkább megnőtt ezen a téren a német írók és az észak európai országok szerzőinek szerepe, majd kitért a skandináv krimik felfutására. Na, én ennél a pontnál kapcsoltam ki a rádiót.
Olyan ez, mint amikor betör az édességpiacra egy új termékcsalád több ízzel, és már az agyadra mennek a hülye hirdetéseikkel, a feltűnő reklámjaikkal. Pedig tudod, hogy egyszer te is megkóstolod, mert édesszájú vagy aki nem tud ellenállni a nyalánkságoknak és ez is csak cukorból és csokoládéból áll, mint a többi. Csak éppen nem tudod eldönteni, hogy melyiket is vedd meg, míg valaki meg nem könnyíti a dolgod, és nem nyom egyet a kezedbe.
Szerintem nekem jó időben jó szerzőt adtak a kezembe kezdő létemre. Az se volt baj, hogy nem Hole első nyomozásába csöppentem bele. Nem okozott nagyobb fennakadást a történet szempontjából, és az író visszautalásainak, egy-két magyarázó mondatának köszönhetően azoknak a kis amatőröknek is összeáll a teljes kép, mint én.
Nesbø gyilkosára pavlov-i reflexként hathat Martin Starkjainak jelmondata a „Közeleg a tél”. Garantált nyálcsorgást váltana ki belőle ez az egyszerű mondat, társulva szadista, kiélezett gondolatokkal. Hiszen ahogy lehull, az első hó emberünk élesen lecsap, mint egy jégcsákány. És ahol jár, gombamód épülnek a hóemberek. Hóból, jégből, sárgarépából és néha emberi testrészekből. Meg nem értett gyermeki művész, akinek nem elég a természetben talált anyag sokszor a paletta kiegészül hússal, csonttal és cérnával. Zavaros mégis jól megkomponált, logikusan felépített játék, amit játszik. Megértéséhez hasonlóan különleges ember szükséges, mint ő.
„Skarre telefonja játszani kezdte a There She Goest a The La's-től.
– Az eltűnt személyekkel foglalkozó osztály az – mondta Skarre és felvette.
Mindannyian a fiatal nyomozót bámultak, míg az a füléhez szorított telefont hallgatta.”
Pro:
  • Maga az ötlet és a „logikus” levezetés, miért is tette a gyilkos, amit tett.
  • Folyamatosan figyelmeztetnem kellett magam olvasás közben, hogy ez fikció, nem megtörtént eseményeket dolgoz fel. Mégis nehezen hittem el, mert bármi megtörténhet.
  • Hogy brutálisan kegyetlenek a kivégzések és a beállított kompozíciók. Mégsem árad belőlük az amerikai filmek bűze. Letisztult és fagyos, mint az első hó.
  • A semmitmondó részletek, leírások és emlékek nem csak sorokat töltenek ki, hanem kulcsszerepük van. Pl.: szélcsengő
  • Kidolgozott, megfáradt, őrült jellemek, akik pengeélen táncolnak.
  • Hole szarkazmusa és logikája. Szerethetetlen mégis szerethető figura.
„– Uramisten! – Hagen könyöke az asztalra koppant, és a kezébe temette az arcát. – És mi alkalmaztuk ezt a nőt! Tudja, mit jelent ez, Harry?
– Nos. Minden idők legnagyobb botrányát. Bizalmatlanságot a teljes testülettel szemben. Valamint fejek hullását a legfelsőbb szinteken. Hagen nyitott egy rést az ujjai között, és Harryra pillantott.
– Köszönöm a precíz összefoglalót.
  Igazán nincs mit.”
Kontra:
  • Hamar rá lehetett jönni, hogy ki az elkövető, a homályosítások ellenére is.
  • Átláthatóak a szereplők, hiába játsszák tökéletesen a szerepüket és hazudnak, ha kell.
  • A végén Hole átment James Bondba. Tör-zúz mégis a veszteséglista csekély az eredmény viszont vitathatatlan.

Értékelés: 4,5/5
Kedvenc rész:
A kocsi mellett egy vészjósló tekintetű idős férfi állt.
– Rendeltem egy vontatóautót – közölte.
– Igen, hallottam, hogy mostanában nagyon népszerűek lettek – mondta Harry és kinyitotta a kocsi ajtaját. – Csak egy kissé nehézkes velük a parkolás. Alig helyezkedtek el, egy ráncos ujj kopogtatott az üvegen. Harry leengedte az ablakot.
– A kocsi már úton van – mondta az öreg. – Itt maradnak és megvárják.
– Tényleg? – mutatta fel Harry az igazolványát.
Az öreg pillantásra sem méltatta a kártyát, helyette az óráját leste.
– A kapuja túl keskeny ahhoz, hogy elvontatással fenyegető táblát helyezhessen ki – tájékoztatta Harry. – Küldetek majd valakit a közlekedésrendészeti főosztályról, hogy csavarozzak le a jogtalanul kitett figyelmeztetést. Tartok tőle, hogy egy jókora bírságot is a nyakába sóznak majd.
– Mi?
– A rendőrségtől vagyunk.
Az öreg az igazolvány fele kapott, majd gyanakodva összehasonlította Harryt a képpel.
– Rendben van, ezúttal szemet hunyok a dolog fölött. Elmehetnek – morogta az öregember savanyúan es visszaadta Harrynak az igazolványt.
– Egyáltalán nincs rendben – közölte Harry. – Most azonnal felhívom a közlekedésrendészetet.
Az öreg dühösen meredt rá. Harry felbőgette a motort es újra az öreghez fordult: – Maga pedig itt megvárja őket.
Amikor elhajtottak, a visszapillantó tükörben meg elcsípték az öregember döbbent tekintetét.”

2012. szeptember 10., hétfő

Erin Morgenstern: Az éjszakai cirkusz

Bejegyezte: Inka dátum: 21:26 0 megjegyzés


„Bármilyen sokszor is jártam a cirkuszban, biztos vagyok benne, hogy vannak sátrak, amelyeket soha nem fedeztem fel. Bármilyen sok érdekességet láttam, bármilyen sok ösvényt bejártam, mindig maradnak felderítetlen zugok, ajtók, amelyeket soha nem nyitottam ki.”
Friedrick Thiessen, 1896

Amikor rágondolok, erre a könyvre egy kép ugrik a szemeim elé. Egy kietlen utca, ahol a szél nagy erővel görgeti a szemetet és az újságpapírt és metszőn belekap az ember hajába és ruhájába. Kislány áll az utcán egy cukrászda előtt, ahol a kirakatban csodálatosan díszített tortaköltemény forog egyenletesen. Olyan ízeket, érzéseket és emlékeket ígérve, amelyekben eddig soha nem volt része, és ha a vajas illatfelhő andalító szavának hinni lehet, az első falat után a kapott élménynél tökéletesebbet már soha sem kívánsz. A kislányt minduntalan magához vonzza a kirakat, nézi, sóvárog utána és napról napra visszatér, hogy tányérnyi szemekkel megcsodálja és fájdítsa a szívét tovább. Én vagyok a kislány és a torta nem más, mint ez a könyv. És bár az ember lánya fél attól, hogy tömény lesz, és pihenni is kell a fogyasztása közben, mégis egy helyben fogyasztandó, mivel minden egyes lappal nő az éhség, ahelyett, hogy csökkenne, és soronként újabb és újabb íz kavalkád táncol át az ízlelőbimbókon, hiába is várjuk, hogy eltelünk az egyhangúsággal.

Gondolatok:
Első benyomásom az volt, hogy egy könyvcsodát tartok a kezemben, a második, hogy ellensúlyozni akarja a külcsín a belbecst. Hiába figyelemfelkeltő a fülszöveg azon része, ami a könyvből vett idézet, hogy ha a folytatás egy fantasy elemekkel tűzdelt szerelmi szálat vezet fel. Egy tipikus mostani YA könyv, aminek helyszíne a változatosság kedvéért egy cirkusz és a szereplő szerelmesek varázsolnak, harcolnak és küzdenek az együtt maradásért. Azonban a képlet nem ennyire egyszerű.
Annak ellenére, hogy ezzel az előérzettel álltam hozzá, eszméletlenül vonzott magához, mint a kislányt a torta. Nem azt kaptam, amit előre vártam. Hogy ez baj-e? Egy csöppet sem, pont ellenkezőleg. Mert többet adott a könyv, mint amit elsőre ígért.
Le kell szögeznem, hogy aki nagy kalandokra, akciódús, pörgő cselekményre vágyik, és ezért magával viszi az utazópoggyászában, hogy a vonaton való zötykölődés alatt a főhősökkel együtt fusson, azok életéért ne tegye! Olyankor vegye a kezébe, amikor már minden elcsöndesedett a közelében, nem zavarja semmi, nem gondol a holnapi munkára, arra, hogy renoválni kellene a lakást vagy, hogy ki kell cserélni a cipőt, amit a kutya megrágott. Egy nyugodt csendes délutánon, ahol az eső egy kicsit pöszörög, amikor be lehet burkolózni abba a csodákkal televarrt, puha és andalító takaróba, amit ez a történet szőtt. Hogy miért délután? Mert mire az ember végez vele beköszönt az éjfél és lehet, hogy pont a város mellett horgonyoz le a cirkusz, hogy meglátogasd saját magad.


„Bonyolult dolog ez. A mese lényege és a mögötte rejlő gondolatok egyszerűek. Az idő megváltoztatta és összesűrítette őket, többé tette egyszerű történeteknél, nagyobbá a részeik összegénél. De ehhez időre van szükség. Az igazi mesének időre és sokszori meghallgatásra van szüksége ahhoz, hogy azzá váljanak, amik.”

Nem modernkori fantasy történet. Az 1800-as évek végén és az 1900-as évek elején találjuk magunkat, lovaskocsik, krinolinok és cilinderek társaságában. Az időben és személyek között ugrándozva több szálon megismerve a múltat, jelent és jövőt. A fő szereplők nem emelkednek ki a történetből, hiába ők a mese központi alakjai, és a végső játék kiszemelt áldozatai. Megbújnak a történet szálai mögött, miközben formálják, változtatják, míg magukat is bele nem szövik. Nem a szerelemre épül elsődlegesen a történet, nem ez a központi eleme. Mire Celia és Marco feleszmélnek, hogy ők szerelmesek már több mint a könyv két harmada eltelik. A középpont maga a cirkusz. A cirkusz pedig maga a könyv. Hiszen a réveur-ök tiszteletére vörös borítón fogad minket a Friedrick Thiessen csodálatos órája. Majd belépünk az első lapokon a fekete-fehér csíkos függönyökön át a cirkusz területére. A cirkuszunk pedig a múlt és jelen szálaiból szövődik össze a szemünk előtt az emberek gondolatai, cselekedetei és versenyei által, miközben utunk során folyamatosan kísérnek a csillagok, hogy soha ne felejtsük, hogy egy különleges éjszakai előadás részvevői vagyunk. Csodálatosan megkomponált történet, amihez gyönyörű dizájnú kivitelezés dukál. Egy igazi Fabergé tojás, ami nem csak kívül csodálatos, sőt, amit tartalmaz még lélegzetelállítóbb, mint a külső.

„Azt akarják hinni, hogy a mágia semmi egyéb, csak ügyes csalás, mert ha elhinnék, hogy mindez igaz is lehet, éjszaka nem tudnának aludni a félelemtől: megrémítené őket a tulajdon létezésük.”


Az írónő olyan részletességgel írja le a vacsorákat, magát a cirkuszt, és az egyes sátrakat, valamit azok produkcióit, hogy érzed a szádban a különleges parfé ízét, hallod a selyem suhogását, amint tánc közben ellibben melletted egy-egy szoknya, vagy végigfut a testeden egy csöpp lúdbőr, amikor megérkezel a jégvirágokkal teli kertbe. A cirkusz és az annak vonzáskörében élő emberek annyira valóságosak, hogy elhiszed, hozzád is bármikor eljuthatnak, reggel arra ébredhetsz, hogy a házak cseréptetején túl megjelenik egy-két csíkos vászontető.
 „Többé nem vagy biztos abban, hogy a kerítés melyik felén van az álom, és melyiken a valóság.”

Először kissé meglepő, hogy nem csak a cirkuszban és nem csak az azt létrehozó személyekkel találkozunk. Majd lassan szépen a gördülő fonalgombócok végei találkoznak, összegabalyodnak és tovább szövik a történet szálát. Remélhetőleg az írónő is úgy gondolja, hogy ezeket a fekete-fehér szálakat fel lehet venni és új még gyönyörűbb csodákkal, érzelmekkel és csillagokkal teliszőtt takarót lehet szőni, amibe belesüppedhetünk egy melegségre kiéhezett napon. És ha a színek közé keveredik az arcunkról egy kis pír, az izgatottságtól, az sem gond, hiszen azzal csak azt fejezzük ki, hogy hű követői és szerelmesei vagyunk a cirkusznak. Igazi réveur-ök . Örök Álmodók.

Értékelés: 5/5
Kedvenc rész:

„- Chandresh azt mondja, egy bombay-i kurtizán szobájáról vette a mintát- mondja Marco. – Szerintem meg remekül lehet itt olvasni. „

 „- Jó lettél volna balerinának! – jegyzi meg Madame PadvaCeliának. – Olyan ügyesen használod a lábadat!
- Hát még akkor milyen ügyesen használom, ha levesznek róla! – feleli Celia, és Mr. Barris kis híján felborítja a poharát, Madame Padva pedig halkan kuncog.”
 

Inka firka Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei