2012. október 2., kedd

Október 18. A szukkubusz éjszakája

Bejegyezte: Inka dátum: 11:15 0 megjegyzés
Már csak párat kell aludni, és már érkezik is Richelle Mead Georgina Kincaid szériájának második kötete. Előző posztomban még arról írtam, hogy már majdnem tökéletes a borító, most azonban már elviekben a végleges verziót rakhatom a könyv ismertetője mellé. Kissé darkos hatása van első ránézésre, ami a fülszöveg alapján a történetre is igaz lészen. Elkezdtem rajzolni az X-eket a naptáramba . ^^

"Georgina Kincaid, Seattle város szukkubusza pokoli elismerésben részesül kiemelkedő lélek-megrontási teljesítményéért, és békességben él nagy szerelmével, a halandó Seth Mortensen regényíróval. Szerelmük egyetlen hiányossága a testi beteljesülés: könnyű csókokon és gyengéd simogatáson túl nem merészkedhetnek, mert azzal Georgina elszívná Seth életerejét. Kényszerű önmegtartóztatásuk dacára igen harmonikusan építik kapcsolatukat mindaddig, amíg meg nem jelenik a színen Georgina régi inkubusz barátja, a sármos csábító, Bastien. Az inkubusz rejtélyes feladattal érkezik a városba: meg kell rontania egy híres tévésztárt, a bigott Dana Daileyt, akinek szervezete szigorú konzervatív értékeket hirdet, így igyekezve gátat vetni a földi romlottságnak és az ördög csábításának. Georgina természetesen barátja segítségére siet, ám miközben Bastien Danát igyekszik a romlásba vinni, Georginának is szembe kell néznie saját démonaival."

Várható megjelenés: 2012. október 18.

/Forrás: http://moly.hu//

Pokoli túlélőpróba– Nevada Barr: Ördögkatlan

Bejegyezte: Inka dátum: 10:53 0 megjegyzés


„- Anna Pigeon, esküszöm, hogy maga a frászt hozza rám.”

Nemcsak Steve Gluck van így vele, hanem én is. Anna jött, látott és győzött. Túlélésből és nyomozásból is kitűnőre vizsgázott. És bár nem rendelkezik Marple kotnyeleskedő stílusával vagy Poirot szürke agysejtek iránti szenvedélyes szeretetével, egy nagyon szerethető modern kori túlélőnőt kapunk személyében, aki mindig mindennek a sűrűjében találja magát. Ha akarja, ha nem.

Gondolatok:
Nagyon vártam Anna történetét. És már elkezdtem a melegítést a skandináv krimikkel. Bemelegítettem a borzongásra, a nyugtalan, idegtépő percekre, és az izgalomra. Ezeket pedig a kötet mind hozta is. Bár inkább szakaszokban. Kicsit lassan indult be az eseménylánc. Kezdetben mi magunk is kótyagosak vagyunk Annával a drogoktól és a fejsérüléstől a víznyelő alján. A szomjúság is elfogja az embert, hiszen Barr annyira érzékletesen írja le a víz utáni vágyakozást, és a kiszáradás fokozatait, hogy az ember akarva, akaratlanul csak egy 1,5 literes vizesüveggel maga mellett képes falni a sorokat. Eszméletlen, amennyire a végletekig feszíti főhőse akaratát, túlélési ösztönét és küzdő képességét. Hiába van lelkiekben és testileg is összetörve, Anna tervez, gondolkodik és megrendezi szabadulását. És itt jön be az az elem, ami a legjobban magával ragadott.

„- Ez nem a purgatórium – nyugtatgatta magát. – Protestánsokat oda nem engednek be.”

Anna színházi ügyelő. Így mindent a színház és az előadások oldaláról lát. Börtöne díszlet, szenvedése az egyik felvonás, a gonosz karaktert láthatatlan szálak mozgatják a sötétbe vesző kötélpadlásról, de a darab fináléja még tervezés alatt áll. Ebben a darabban ő a főhős, akinek elfelejtettek szövegkönyvet osztani, nem tudja, mikor következik a következő felvonás, mi a végszó és, hogy ki is a partnere. Mindent magának kell kitalálnia, miközben embertelen fájdalom kínozza, és ehhez még társul a klausztrofóbikus élmény és egy elásott hulla is. A színházi vonulat végig megmarad, ami különleges aromával bolondítja meg a történet folyamát. A másik ínyencség benne a pszichológiai mellékzönge, ami Anna nővérének köszönhető. Molly ugyanis pszichiáter, ami nagyban rányomja bélyegét húga gondolkozására is. Bár nem szakértő ezen a területen, mégis felhasználja a nővérével folytatott korábbi beszélgetések során felvetett gondolatokat és mondatokat.

„Az oldalára zuhant. A karja eltört, kificamodott vagy csúnyám megrándult. A feje betört, kificamodott, vagy csúnya másnapossággal küzd.”
Glen Canyon, ami nappal maga a Paradicsom éjjel a pokol

A fülszöveg elolvasása után azt hittem, hogy az egész történet a víznyelőben, vagyis magában az ördögkatlanban fog lejátszódni, azonban tévedtem ezen a fronton. A lassú kezdés után az események fokozatosan felpörögnek, és a kötet közepén az újabb csapdába kerülés és élet-halál harc során már csak azt vettem észre, hogy drasztikusan csappannak az oldalak, annyira magával sodort engem is az áradat. Ezt követ egy újabb nyugvó pont, majd maga a katarzis. Aminél kap még egy két pofont az olvasó.
Ugyanis, ha Agatha Christie a krimik koronázatlan királynője, akkor Barr a megtévesztés nagyasszonya. Imádom a több nézőpontos történeteket, amit itt is megkaptam. És pont ezekkel a nézőpontváltásokkal és gondolatfoszlányokkal terel el minket az írónő a helyes útról. Dorothysan követnénk a sárga köves ösvényt, azonban a sárgának annyi árnyalatát használták fel a különböző egymást átszelő utaknál, hogy az elágazásoknál már nem tudjuk melyiken is haladtunk eddig és melyiken szeretnénk folytatni az utazást. Az írónő is ezzel a technikával él. És jól be is visz miket a málnásba. Amikor elkezdtem a nyomozást Annával felállítottam magamban a lehetséges alternatívákat. Talán:

  • Regis a tettes, aki megkívánta a sötét aurával körbevont, furcsa, kelekótya, mégis vonzó Annát. Így eltette őt a víznyelőbe, mint amikor valaki egy szép mégis törékeny tárgyat vesz magának és vitrinbe rakja, hogy aztán kedve szerint az üveg elé üljön, hogy nézegesse, vagy kivegye és eljátszadozzon vele.
  • „Pepi és Pupi” a két önkéntes egyetemista srác az elkövető. Egyszerű szórakozásból, mivel unatkoznak, így kiélvezik az adandó alkalmat és a már amúgy is összetört Annát még jobban darabokra morzsolják. Jó időtöltés és nem tudja meg senki sem.
  • Jenny az elkövető. A leszbikus lakótárs, aki Anna iránti vonzalmát már nem tudja kezelni, és mindig csak erős betonfalakba ütközik. Egyszóval ugyanaz az indok, mint Regisnél, szenvedély, vonzalom és az egyetlen út, ha más nincs a víznyelő.
  • Bethy, Regis felesége, aki féltékenységében bosszút akar állni Annán.
  • Esetleg nyaralók a tópartról. Szintén az unalom elűzéseként és a nyár felejthetetlen emlékéért.
  • Annának személyiség hasadása van, és minden mögött bomlott elméjének másik fele áll.
  • Ezen lehetőségek mixe.

„Teréz anya is elkövette volna a tökéletes bűntényt, ha lehetősége nyílt volna rá.

Csak egyetlen bökkenő van: semmi sem tökéletes.”
Hogy ezek közül az alternatívák közül melyik a helyes, vagy esetleg nincs is közöttük derítsd ki magad. Élvezetes kezdő kötet, aminek a folytatására már most kíváncsi vagyok. És ha minden igaz nem is kell sokat várni az Oroszlánkörmökre, mert mint ahogyan az a kötet végéből kiderül, már előkészületek alatt áll. Úgyhogy Anna Pigeonra fel, akit a krimik szerelmesei a klasszikus nyomozó figurák után biztosan a szívükbe zárnak.
 A könyvért külön köszönet az CorLeonis kiadónak!

Értékelés: 3,5/5
Kedvenc rész:

 „A Hófehérke Disney-féle animációs feldolgozása nők egész generációjának homályosította el a tisztánlátását. Azt gondolták, hogy az erdő teremtményei majd a szoknyájukon szökdécselnek, és együtt táncolnak velük. Regis tapasztalatai szerint az erdő teremtményei hajlamosak inkább csípni és harapni, semmint vidáman ugrabugrálni az ember körül. „

„Élete egyik korai leckéje volt az egyik kígyólengető fiútól, Carl Johnsontól kapott ajándéka. Jenny élénken emlékezett rá; ő volt a nagy szerelme első osztályban. Carl kergetni kezdte az iskola udvarán, azt kiabálva, hogy: „Kígyó! Kígyó!” Udvarlás hatéves  módra.”


Ha felkeltette az érdeklődésed a kötet most már a kiadótól is megrendelheted. Ugyanis megnyitotta kapuit… a Cor Leonis Könyváruház. És, hogy mit is kínál a kiadó új szolgáltatása?
Indulási akciónk keretében mindenki 25% kedvezménnyel vásárolhatja meg könyveinket,

  •  a későbbiek során a regisztrált tagoknak állandó 25%-os kedvezmény,
  •  4 féle fizetési mód,
  •  szállítás házhoz vagy Pick Pack Pontra,
  •  kedvező szállítási díjak,
  •  Facebookról és mobiltelefonról is elérhető,
  •  különleges kedvezmények bloggereknek és Moly.hu tagoknak,
  •  rendszeresen különböző villámakciók, meglepetések...”

Bloggereknek külön öröm, hogy 30%-al olcsóbban rendelhetik meg kiszemelt áldozataikat!^^
Rendeljetek bátran, a többit bízzátok az oroszlánra!
Én már regisztráltam! Te még nem?

 

Inka firka Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei